Sunday, September 23, 2012

Еко проект во ОУ „11 Октомври“

Овој блог е креиран за потребите на еко проектот во кој е вклучено нашето училиште. Како што и самиот наслов кажува, ова е местото каде треба да ги објавите Вашите сознанија, идеи, предлози за рационално користење на електрична и топлинска енергија.

62 comments:

 1. Marija Trpcevska VII3 odd.

  Spored moeto mislenje neracionalnosta vladee vo sekoj segment vo opstestvoto i ako ne so svoja svest, barem so pottik na drugite svesni individui da se postavi edna granica na nezainteresiranosta i neserioznosta kon otstvaruvanje na zadadenite celi koi vo ovoj slucaj se za vaznosta na racionalno koristenje na elektricna i toplinska energija. Ova se eden del od koi nie kako gragani bi mozele da doneseme pridones vo opstestvoto i domasniot buget-http://energetskaefikasnost.info/

  ReplyDelete
 2. Marija Trpcevska VII3 odd.

  I normalno, vo ucilisteto site ucenici bi trebalo da gi primenuvaat, da gi otstvarat ideite za racionalno koristenje na elektricna i toplinska energija, a ne samo da gi predlozat

  ReplyDelete
 3. Sara Simonvski 7-4
  Jas mislam deka za da se zastedi elektricna energija so toa sto ke gi izgasime svetlata koga izleguvame od sobata.

  ReplyDelete
 4. Sara Simonovski 7-4
  Isto taka moze i da go isklucuvame kompjuterot koga ne go koristime

  ReplyDelete
 5. Ivana Jovanova 7-4
  Jas mislam deka treba za da se zastedi elektricna energija so toa sto ke se izgasat site elektricni nesta od koga ke se zavrsi raboatata so niv, i da ne se uklucuvaat koga ne treba , i se preporacuva na site sto sakaat da zastedat elektricna energija da go pravat ona sto treba za da se zastedi elektricna energija

  ReplyDelete
 6. Симона Зикова 7-4 одд.

  Ако за еден момент се осврнеме на секојдневните работи во нашите животи ќе забележиме дека речиси сите имаат врска со енергијата. Електричната енергија е една од неопходностите за денешниот модерен живот. Речиси да е невозможно да се замисли денешниот живот без телевизија, радио, топла вода, компјутери, без осветление… Бенефитот од електричната енергија е голем и често не се внимава како се користи електричната енергија. Сепак, со порастот на цената на електричната енергија и нејзиното севкупно влијание врз животната средина, свеста за нејзиното рационално користење е зголемена. Сѐ со цел порационално користење, има неколку работи кои секој може да ги примени како би имал енергетски поефикасен дом, а со тоа и помали сметки за електрична енергија. Мерките претставени во текстот не баарат дополнителни инвестиции и нивната ефективност зависи од тоа колку ние сме спремни да се придржуваме до нив.

  Read more: http://energetskaefikasnost.info/10-soveti-za-shtedene-na-elektrichna-ener/#ixzz27Z3CTpJ0

  ReplyDelete
 7. Marija Dueva VII 4 odd
  Доколку ги анализираме топлинските загуби во станбените објекти кои што се изградени во текот на 60 и 70 години на минатиот век, најголемите топлински загуби се случуваат поради лошата изолираност на фасадите. Делумно поради фактот дека фасадите зафаќаат најголема површина на надворешната страна на ѕидот, а делумно и поради фактот дека тогашните прописи не бараа поставување на дополнителна топлинска изолација или таа изолација беше минимална.

  ReplyDelete
 8. stefan golubovski 7-4 odd. september 24 2012

  Za da mozeme da zastedime energija treba da ne stavame zagreani produkti vo ladilnikot.

  ReplyDelete
 9. Stefan Trajkoski VII4 odd.
  Koga ke zavrsime so igranjeto na kompjuter treba da go isklucime,a ne da go ostavime vklucen koga nikoj ne igra.

  ReplyDelete
 10. Ivana Jovanova 7-4
  Jas mislam vaka. Za da se zastedi elektricna energija treba da se islkucuvaat posle sekoja upotreba za da ne se potrosi naednas strujata na tie elektricni nesa za da se zastedi elektricna energija kako sto treba. I se preporacuva da se bide mnogu svesen za toa kako da se zastedi elektricnata energija.

  ReplyDelete
 11. Marija Dueva VII 4
  За да ги намалиме топлинските загуби поставуваме адекватна изолација – стиропор или камена волна со дебелина од 6 cm, што е некој минимум за згради кои што немаат изолација. Со поставување на оваа топлинска изолација добиваме за 40-50% подобра топлинска заштита на станбениот објект. Во пари тоа значи дека сметката за греење наместо 54 евра ќе изнесува 32 евра или заштеда од 22 евра на месечен ниво.


  ReplyDelete
 12. Martin Petrovski VII-4 odd.


  Moeto mislenje e deka treba ta se stedi elektricna i toplinska energija.Lugeto pravat manifestacii ,no nikoi ne gi pocituva.Sega ke dadam primer za zasteda na elektricna energija:koga go polnime mobilniot telefon i od koga ke zavrsi ne treba da go ostavime da stoj vo stekerot bidejki toj trosi struja.  ReplyDelete
 13. Симона Зикова 7-4 одд.

  Некои луѓе се жалат дека имаат големи сметки за струја.Па луѓе како нема да имате големи сметки за струја кога нон стоп ви се вклучени светлата.Ако сакаме да имаме помали сметки за струја тогаш помалку ќе трошиме струја.Например:Светлата да ги вклучуваме навечер,кога ќе излегуваме од соба или кога ќе одиме на гости да ги исклучуваме светлата.Совет од мене:Штеди ја струјата и не жали се!!!

  ReplyDelete
 14. Stefan Trajkoski VII4 odd.
  Еден од најголемите потрошувачи во домот е рерната. Вклучувајте ја само кога е неопходно. Значително помалку енергија ќе се потроши ако се користи ринглата а не рерната.

  ReplyDelete
 15. stefan golubovski 7-4 odd september 24 2012

  Treba redovno da go odmrznuvame ladilnikot.Bidejki samo 1cm mraz moze da znaci i do 75% povisoki trosoci za elektricna energija

  ReplyDelete
 16. David Stankovik VII4 odd.

  Jas mislam deka site ucenici treba da gi ostvaraat ideite za nacionalno koristenje na elektricna i toplinska energija,a da gi predlozat i da ne gi upotrebuvaat..!

  ReplyDelete
 17. David Stankovik VII4

  Jas mislam deka neracionalnosta vladee vo sekoj segment vo opstestvoto i ako ne so svoja svest, barem so pottik na drugite svesni individui da se postavi edna granica na nezainteresiranosta i neserioznosta kon otstvaruvanje na zadadenite celi koi vo ovoj slucaj se za vaznosta na racionalno koristenje na elektricna i toplinska energija.

  ReplyDelete
 18. Luka Jovanovski VII4 odd.
  Еден од најголемите потрошувачи во домот е рерната. Вклучувајте ја само кога е неопходно. Значително помалку енергија ќе се потроши ако се користи ринглата а не рерната.

  ReplyDelete
 19. Martin Petrovski VII-4 odd.

  Za stedenje toplinska energija treba primer da gi gasime svetlata koga napustame nekoja prostorija za podolgo od 10min.Na ovoj nacin ke zastedite emergija.

  ReplyDelete
 20. Luka Jovanovski VII4 odd.
  Не го оставајте мониторот или компјутерот на “stand by” или пуштени кога не се во употреба. Со самото тоа тие трошат енергија речиси исто како да ги работите.


  ReplyDelete
 21. Nikola Lazev VII1.

  Za da zastedime elektricna i toplinska energija,prvo trebaracionalno da ja koristime,
  Kako na primer:

  -Koga nema nikoj doma da go gasime parnoto ili klimata.
  -Kompjuterot da go gasime odma posle upotreba(istoto vazi i za televizorot i drugite konzoli.).
  -Da se trudime i koga sme doma toa sto ne ni e potrebno da go ugasime(kako na primerL koga pisuvame domasna ili ucime Televizorot i kompjuterot da bidat ugaseni.)
  -Odkoga ke ni se napolni telefonot polnacot treba da go izvadime od steker.

  I uste mnogu drugi raboti koj znacitelno bi pomognale vo Zasteduvanjeto na toplinska i elektricna energija.

  Se nadevam deka ova vazi kako 2 komentari.

  ReplyDelete
 22. За да ги зачуваме електричната и топлинската енергија, мора да ја подигнеме човечката свест на повисоко ниво, со цел осознавање на последиците од нерационалното користење на овие видови на енергија.

  Според мене, тоа би се постигнало преку образовни и документарни емисии, и чести реклами со интересни содржини како да се штеди енергијата.

  Јана Ангеловиќ VII3 одд.

  ReplyDelete
 23. Според моето мислење светилките трошат најмногу електрична енергија во домот.За да заштедиме струја, не треба да бидат постојано вклучени кога не сме во просторијата и потребно е старите светилки да се заменат со нови штедливи светилки кои трошат дури 10 пати помалку електрична енергија.

  Теона Кузмановска 7-3 одд

  ReplyDelete
 24. За да заштедиме топлинска енергија во домот или училиштето, потребно е да се постават квалитетни термоизолациони материјали(стаклена или камена волна и полистиренска пена)на фасадниот дел од зградата или куќата, при што се заштедува од 40-80% од топлинската енергија. Понатаму, потребно е старите дрвени прозори да се заменат со нови термоизолациони прозори кои исто така ја задржуваат топлината во домот.

  Теона Кузмановска 7-3

  ReplyDelete
 25. Jas mislam dekan neracionalnosta vladee so celiot svet. So reklamna kampanja za racionalno koristnje na elektricnata i toplinskata energija moze barem eden del od sovesnite individui da se nateraat da razmislat na ovaa tema,a ako razmisluvaat ke pocnat i taka da se odnesuvaat. Ako racionalno se odnesuvame kon koristenjeto na elektricnata i toplinskata energija ke imame korist kako poedinki vo domasniot buget i sekako za opstestvoto vo koe ziveeme.Za pogolema efikasnost za stedenjeto na elektricnata i toplinskata energija treba da se uci uste od mali noze kako sto se uci i se drugo.
  Anastasija Stojkovska VII/3

  ReplyDelete
 26. Sega ke vi kazam nekolku primeri kako da stedite elektricna i toplinska energija koi jas gi primenuvam:
  -Koga ne gledam televizija, televizorot e isklucen
  -Kompjuterot e isklucen koga ne go upotrebuvam
  -Svetloto bez potreba da ne se uklucuva
  -Vo zima nepotrebno da ne se otvara prozorecot (prvo ja provetruvame prostorijata a potoa ja zatopluvame)
  Sekogas treba koga gi isklucuvame kompjuterot,televizorot,DVD, da gi gasime od kpoceto za isklucuvanje bidejki site onie mali crveni nezabelezitelni sijaliocki trosat elektricna energija.
  Anastasija Stojkovska VII/3

  ReplyDelete
 27. Анастасија Стојковска VII-3
  Сега ќе во кажам неколку примери како да заштедите електрична и топлотна енергија кои јас ги практикувам :
  - Кога не го користам компјутерот тој е целосно исклучен,
  - кога не гледам телевизија, телевизорот е исклучен,
  - во зима ја проветрувам просторијата , а потоа ја затоплувам,
  - кога не сум дома не го оставам уклучен радијаторот,
  - без потреба да не го уклучуваме светлото секаде туку само во просторијата каде што седиме,
  Ве советувам кога го исклучувате компјутерот , телевизорот , двд рекордерот, музичкиот систем да се исклучуваат од копчето, а не од далечинскиот управувач бидејки и малите незабележливи сијалички трошат електрична енергија .

  ReplyDelete
 28. примери за рационално користење топлинска и електрична енергија

  -замена на сите светилки со енергетско штедливи светилки
  -да не го оставаме фрижидерот подолго време отворен
  -да ја вклучуваме рерната само кога е неопходно,бидејќи е една од најголемите потрошувачи на електрична енергија
  -кога бојлерот е загреан топлата вода да ја искористат што повеќе луѓе
  -компјутерот да не го оставаме вклучен бидејќи троши исто толку енергија како кога работиме со него

  Мирјана Никова,VII3

  ReplyDelete
 29. Spored moe mislenje nie bi mozele da zastedime poveke toplinska i elektricna energija taka sto:

  Kako da zstedime elektricna energia:
  -ne treba da ostavame da gori svetloto ako nikoj ne e vo sobata;
  -zimno vreme potoplo da se oblekuvame,za da grealkata ne raboti postojano;
  -namesto da se gotvi na ringla moze da gotvime na plin;
  -mozeme alistata da gi pruzime na sonce namesto da gi susime vo masina za susenje alista;
  -vo dvor namesto sialici na struja moze da se tavat solarni svetulki;
  -bezpotrebno da ne raboti televizorot ili kompjuterot;
  -da se kupat stedlivi sialici;
  -da se iskoresti soncevata energia so pomos na soncevi kolektori.
  Kako da zastedime toplinska energia:
  -da se izgradi izolacija na kukata ili zgradata (nadvoresni zidovi,tavan i pod);
  -da se postavat prozorci so dobra izolacija;
  -koga se vetree stanot ili kukata da se otvorat site prozorci odednas, a ne samo eden.

  Nina Mihajlovic Narasanova
  VII 2

  ReplyDelete
 30. Ангела Георгиева VII3

  Мои предлози како да се заштеди електрична и топлинска енергија се следните:
  - да не се оставаат вклучени сијалици во сите простории, туку само во просторијата каде се престојува
  - да се користат штедливи сијалици
  - да се проветрува станот со кратко отварање на прозорците, а потоа да се вклучи греењето
  - да не се остава телевизорот вклучен во време кога не се следи програмата
  - електричните апарати да се користат рационално и да не се оставаат вклучени во време кога не се користат
  - бојлерот да се загрева само пред капење
  - да се постави добра термичка изолација на ѕидовите и прозорите во домот

  ReplyDelete
 31. Ангела Георгиева VII3  Мои предлози како да се заштеди електрична и топлинска енергија се следните:

  - да не се оставаат вклучени сијалици во сите простории, туку само во просторијата каде се престојува

  - да се користат штедливи сијалици

  - да се проветрува станот со кратко отварање на прозорците, а потоа да се вклучи греењето

  - да не се остава телевизорот вклучен во време кога не се следи програмата

  - електричните апарати да се користат рационално и да не се оставаат вклучени во време кога не се користат

  - бојлерот да се загрева само пред капење

  - да се постави добра термичка изолација на ѕидовите и прозорите во домот

  ReplyDelete
 32. Ognen Boskovski 7-2odd

  Moe mislenje e deka nie mozeme i morame da ja namalime upotrebata na elektricnata i toplinskata energija bidejki taka se zgolemuva globalnoto zatopluvanje a so toa se topi i severniot pol.Metereolozite pretpostavuvaat ako prodolzi vakvoto zatopluvanje do narednoto leto ke go snema severniot pol.
  Nie mozeme da go sprecime globalnoto zatopluvanje i topenjeto na severniot pol taka sto:
  -ke gi zamenime sijalicite so stedlivki
  -dodeka luvtirame grealkite i parnata treba da bidat iskluceni
  -da ne zavisime od domakinskite uredi[kako na pr. namesto postojano
  da pustame klima ured nie mozeme da luvtirame ili da se obleceme soodvetno spored vremeto
  -da ne trosime energija bespotrebno

  ReplyDelete
 33. Јас мислам дека додавањето на топлинска изолација на бојлерот може да помогне во зачувување на енергијата (водата во него останува подолго топла). Ова е едноставно за вградување и не е скапо.

  Јана Мицевска VII-3

  ReplyDelete
 34. За да заштедиме енергија треба при готвење да ја исклучиме рерната или ринглата 5 минути порано. Речиси секогаш тие се доволно загреани и имаат акумулирано доволна топлина за да се доврши јадењето. Така, по 5 минути заштеда од секој зготвен оброк,речиси секој ден би се правела голема заштеда на сметката за електрична енергија.

  Јана Мицевска VII-3

  ReplyDelete
 35. Лазар Ников VII-3

  Може да заштедиме енергија на следниве начини:

  1.За почеток, проверете од каде влегува студ во вашиот дом. Проверете ги прозорците, вратите и сите оние места каде што се чувствува струење на воздухот.

  2.Доколку живеете во поголем простор во кој не ги користите подеднакво сите простории, не грејте ги оние делови во кои не престојувате често.

  3.Температурата треба да биде пријатна, немојте да ја греете просторијата на превисока температура. Подобро облечете малку потопла облека.

  4.Ако е можно, користете временски програмиран термостат, за да имате можност за автоматско програмирање на терминот во кој температурата во вашиот дом ќе биде повисока или пониска.

  5.Поставете вратни метлички. Ова се ленти од мек материјал што се монтира на долниот раб од вратата за да се намали провевот.

  ReplyDelete
 36. Лазар Ников VII-3

  Исто така може да се заштеди електрична енергија со следниве совети:

  1.Сечете ја храната на парчиња за да се свари побрзо, и варете со затворен поклопец.
  2.За варење кафе, чај, какао, подгревање млеко користете плин.
  3.Приклучете го осветлувањето само кога ви е потребно, и не заборавајте да го исклучите кога излегувате од дома.
  4.Машината за перење употребувајте ја само кога е наполнета во целост. Истото важи и за машината за садови.
  5.На мобилниот телефон му се потребни неколку часа за да се наполни, а не цела вечер.
  6.Бојлерот вклучувајте го само кога ќе ви биде потребна топла вода.
  7.Не го оставајте фрижидерот отворен, потребно е време за повторно да се излади.
  8.Шпоретот користете го само кога ќе готвите. Во други случаи (кога подгревате храна) користете ја микробрановата печка - таа троши само 1/3 од енергијата на шпоретот. Користете сад со големина на ринглата. Во случај да готвите во рерната, избегнувајте да ја отворате често, бидејќи се губи од топлината.

  ReplyDelete
 37. Зошто не ги користиме геотермалните води за поефтино затоплување?

  Напорите за обезбедување на доволни количини на електрична енергија повторно во светот се актуелизираат со искористување на геотермалните води што ги има во изобилство.Овие води можат да се искористуваат за затоплување на објекти, домови, оранжерии и др.Тие можат да обезбедат топлина до 150 целзиусови степени.

  Хела Јовановиќ VII-3

  ReplyDelete
 38. Почетокот на есента е вистински период да се организирате најдобро што умеете со една единствена цел – да заштедите електрична енергија во вашиот дом.

  Потрошувачи

  Меѓу најголемите потрошувачи на електрична енергија во домот се машината за садови и машината за перење. Користете ги само кога има евтина електрична струја. Микробрановата печка е поекономично решение од шпоретот (троши 70-90 отсто помалку електрична енергија). Кога готвите на шпоретот, водете сметка големината на садот во кој готвите да се поклопува со големината на ринглата.

  Христина Пејовска VII-3

  ReplyDelete
 39. Фрижидер, замрзнувач

  Фрижидерот и замрзнувачот поставете ги што подалеку од шпоретот или каков било друг извор на топлина. Најдобро ќе функционираат во студена просторија како подрум или гаража. Вратите треба добро да се затвораат, за да се спречи расипување на храната. Оптималната температура за замрзнувачот е -18°, а за фрижидерот 5 Целзиусови степени. Секое ладење на температури пониски или повисоки од овие е непотребно трошење енергија и пари.

  Осветлување

  Околу десет отсто од вкупната месечна потрошувачка на електрична струја во едно домаќинство оди на осветлувањето. Новите флуоресцентни и ЛЕД-светилки можат да ви помогнат значително да ги намалите трошоците. Исто така, доколку имате куќа, на покривот можете да поставите плочи што ќе ја апсорбираат соларната енергија. Од голема корист можат да бидат броилата што се поставуваат во собата и го детектираат секое ваше влегување и излегување, и соодветно на тоа, ги вклучуваат или ги гасат светилките во просторијата.


  Христина Пејовска VII-3

  ReplyDelete
 40. За штедење на електричната енергија треба да се зборува и да се мисли и додека сме во училиште.
  - Ако е можно треба да се санираат или да се заменат со нови вратите и прозорците во училиштето
  - Би било добро да се постават и калориметри и тајмери
  - Треба да се изготви план на активности за намалена потрошувачка на нафта, стуја или дрва- зависно од тоа како е оргаљнизирано греењето во училиштето
  - Редовно треба да се чистат прозорците за максимално да се искористува сончевата енергија
  - Ако постојат доволно средства добро е и сите светилки да се заменат со енергетско штедливи

  Мирјана Никова VII3

  ReplyDelete
 41. Има многу луѓе кои не забележуваат колку дневно трошат електронска и топлинска енергија.Има многу начини како да се заштеди оваа енергија на пример:исклучувајтеги светлата преку ден или кога не ви се потребни,исклучете го телевизорот кога ќе завршите со гледање на програмите или пред спиење,иклучете го бојлерот при туширање или бањање ...
  Јана Николовска VII3

  ReplyDelete
 42. Има многу луѓе кои сакаат да ја користат рационално електричната и топлинската енергија но незнаат како тоа да го сторат.Еве неколку начини:исклучиги светлата кога се непотребни,исклучи го телевизорот кога ќе завршиш со гледање на програмите или перд спиење,исклучи го бојлерот при бањање или туширање...

  ReplyDelete
 43. Лазар Ников VII 3

  Кога ја користиме соларната енергија можеме да заштедиме многу на електричната и топлинската енергија.
  Сигурно се прашувате зошто може да заштедиме многу?
  Заота што соларната енергија е чиста,бесплатна,неограничена и никој не може да ја контролира.И секако нема повеќе да се грижиме за поскапување на електричната енергија.

  ReplyDelete
 44. Сите домаќинства треба да користат сончева енергија бидејки е поевтина од другите енергии.За да заштедиме од потрошувачката на електрична енергија треба рацинално да ги користиме апаратите за домаќинсво.Да готвиме кога има евтина струја,тогаш да се користи и машината за перење,да се загрева болјерот колку што е потребно да се користат штедливи сијалици,без потреба да не се оставаат сијалиците да светат.Исто така многу поевтино е и користењето на гас од електричната енергија. Ивана Тлеска VII3

  ReplyDelete
 45. Ива Војческа VII-1

  Електричната енергија мора да се штеди бидејќи се повеќе и повеќе се намалуваат капацитетите од природата кои ни ја даваат електричната енергија.Високата цена на електричната енергија е најголемата причина која не тера да се замислиме како да ја користиме истата.Најпрво треба да се откажеме од секојдневните навики како на пример:запалени светла во сите соби;истовремено слушање музика и гледање филм;отварање прозорци додека работат грејните тела;долго време држење на фрижидерот отворен;заборавање на запален шпорет и слично.
  Најприфатлив начин за заштеда на електрична енергија е користењето на сончевата енергија.Македонија е земја која во година од 365 дена има 275 сончеви.Треба да се искористи овој природен благодет и да се направат нови инсталации кои би работеле на сончева енергија.

  ReplyDelete
 46. Кога излегуваме од просторијата треба да ги исклучуваме светлата. Непотребно вклучените светла бескорисно трошат енергија и пари. Обичните жолти сијалици треба да се заменат со штедни неонски светла, тие трошат 4 до 5 пати помалце енергија, а зивотниот век им е 6 до 10 пати подолг. Уредите кои не ги употребуваме треба да ги исклучуваме. Телевизорот, системот, компјутерот и др. кога се на stand-by работа трошат одредена количина енергија.

  Ангелче Добрев VII 1

  ReplyDelete
 47. Ангела Добрева VII 1

  Освен фрижидерите, големи потрошувачи на енергијата се и бојлерите, машините и сушалните за алишта и машините за перење садови. Како би се заштедело енергија, алиштата да се перат во топла, а не во врела вода и да не се вклучува полупразна машината за миење садови.Исто така поставувањето изолација или додавањето нова не е комплицирано а ни претерано скапа работа, а заштедува многу енергија. Сите куќни апарати што повеке да се користат за време на ефтина тарифа.

  ReplyDelete
 48. Андреј Лазаревски VII-2

  За да заштедиме енергија можат да се користат следниве совети:
  -Не ги пали сијалиците,ако надвор има сонце.
  -Угаси го телевизорот ако не гледаш.
  -Угаси го компјутерот ако веќе не го користиш.
  -Употребувај штедливи сијалици.
  -Изгаси го светлото пред да излезеш од собата.
  -Не оставај нешто уклучено во струја ако не го користиш.
  -Ако ти е полн лаптопот нема потреба да биде уклучен во струја.
  -Машината за пререње,пеглата и сличните апарат по можност да се користат на ефтина тарифа.
  -Додека се бањате исклучете го болјерот.
  -Не ги уклучувајте машината за перење,сушење и за садови полупразни.

  Има уште многу и многу начини како да ја аштедиш електричната енергија.Почитувајте ги!

  ReplyDelete
 49. Давид Глигоровски VII 2
  Несоодветната употреба на енергијата или изборот на најсоодветен уред за намалување на енергетските трошоци помага во намалувањето на индивидуалната потрошувачка на енергија без притоа да се намалат индивидуалните благодети. Енергетската ефикасност допринесува за заштеда на енергија, намалување на трошоците, намалување на загадувањето, позитивно влијае врз климатските промени. На пример сончевата енергија е чиста и безбедна и секогаш достапна и бесплатна. Една од најраспространетите примени на сончевата енергија во домаќинствата е за греење и добивање на топла вода со што се заштедува електрична енергија, се користи природен, бесплатен и непотрошлив извор на енергија: Со тоа и многу се намалуваат трошоците во домаќинството, бидејќи топлата вода секојдневно многу се користи од сите членови на семејството.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Mиа Велковска VII-1
   Ако електричната енергија ја користиме не правилно,ќе останеме без неа!
   За да ја зачуваме треба да ги следиме правилата:
   -Кога е сончево можеме да ги изгаснеме светлата! Сончевата енергија е многу подобра за нас!
   -Болјерот да го исклучуваме кога се бањаме и кога не ни е потребен.
   - Ако приклучиме некој кабел во струја, од кога ке заврси со одредената функција да го исклуциме.
   -Ако компјутерот повеќе не го користиме, треба да го исклучиме.
   -Кога сме во тоалет или во кујна, треба да го исклучиме светлото а да не си мислиме дека некој ќе го исклучи после половина час!

   Delete
 50. Христина Шуперлиска VII 3

  Заштеда на енергијата се прави за да заштедиме на трошоците и да ја зачуваме нашата животна средина.
  Со неколку ефективни идеи економичноста на енергијата ќе се претвори во начин на живот.
  Околу половина електрична енергија во вашиот дома се троши за греење или ладење. Другата половина - за потрошувачките потреби во домаќинството.
  Не можеме да ја изоставиме употребата на електрични уреди во своето секојдневие, но затоа можеме на разумен и ефикасен начин да го запреме прекумерното трошење.

  Основни идеи за заштеда на енергијата
  Бојлерот - намалете ги вообичаените 60 степени до 50 целзиусови степени. На секој 10 степени пониско правите од 3 до 5% заштеда на енергија.
  Компјутерот - поставете го да се вклучува "Sleep mode" на секои 30 до 60 минути некористење, а мониторот при 10 до 20 минути некористење.
  Електроника - Исклучете ги од штекер техничките уреди (како телевизорот и полначите за мобилни телефони), кога не ги користите. Stand by - опцијата одзема помеѓу 5 и 10% енергија.
  Електрични светилки - користете штедливи светилки. Тие светат со иста јачина како и обичните, но трошат многу помалку струја и функционираат подолго време. Но имајте на ум дека колку повеќе ги вклучувате и исклучувате, толку повеќе го намалувате нивниот век.
  Ладилникот - не смее да биде во близина на грејни уреди или до шпоретот. Во случај да во просторијата е ладно и има добра вентилација, можете да го поставите на најниска мера.
  Шпорет - користете го само кога ќе готвите. Во други случаи (кога подгревате храна) користете ја микробрановата печка - таа троши само 1/3 од енергијата на шпоретот. Користете сад со големина на ринглата. Во случај да готвите во рерната, избегнувајте да ја отворате често, бидејќи се губи од топлината.

  ReplyDelete
 51. Давид Деловски VII-2

  За да заштедиме енергија можат да се користат следниве совети:
  -Не ги пали сијалиците,ако има сонце.
  -Угаси го телевизорот ако не го гледаш.
  -Угаси го компјутерот ако повеќе не го користиш.
  -Користи штедливи сијалици.
  -Изгаси го светлото пред да излезеш од собата.
  -По можности машината за перење,бојлерот и слично да се користат кога има ефтина струја.
  -Да не оставаме полни работи во струја(лаптоп,телефон...).
  -Не оставај вклучени електрични предмети ако не ги користиш.
  Ова се од едните начини да се заштеди електрична енергија.ПРИМЕНУВАЈ ГИ!

  ReplyDelete
 52. Димитар Димески VII - 1-Се надевам дека ова ќе ми важи за два коментари.


  За да заштедиме енергија најпривин треба да трошиме енергија толку колку што ни е потребно.

  Еве некои совети за штедење на енергија:

  -исклучувајте ја рерната 10 минути пред јадењето да биде готово;

  -користете ја машината за перење алишта само тогаш кога ќе ја наполните целосно;

  -не ја отварајте печката за време на готвењето непотребно;

  -кога ја користите машината за миење садови, за помалку извалканите садови изберете ниска температура на миење;

  -не го поставувајте фрижидерот до шпоретот бидејки колку е пониска температурата во просторијата, толку помала е потрошувачката на енергија;

  -покривајте ги садовите за готвење со капак, за да го намалите времето за готвење;

  -кога ќе излегуваме од секоја соба да ги гасеме ламбите за да но трошат енергија безпотребно;

  -никогаш не го оставајте фрижидерот долго отворен ;

  -не го оствајте телевизорот и компјутерот уклучен кога не сте во својот дом;

  -користете штедливи сијалици;

  - кога ви е наполнет мобилниот телефон не го ставајте на полнач;

  -ставете добра изолација во вашиот дом и сменете ги старите врати и прозорци со нови за да не се губи непотребно енергија;

  -и доколку сте во можност ставете сончеви колектори за да ја намалите потрошувачката на електрична енергија.
  Да штедиме енергија и да се грижиме за нашата планета!!!

  ReplyDelete
  Replies
  1. This comment has been removed by a blog administrator.

   Delete
 53. Андреј Атанасовски 7 еден одд.
  Еве некои правила за штедење на електрична енергија
  Исклучи ги електричните апарати кога не ти требаат или не си во собата.
  Извади го кабелот од штекер кога не ти треба.
  Исклучи го светлото додека си надвор од дома.
  Не ги оставај вклучени некои уреди поради појава на пожар.
  Користи штедливи уреди кои помалку трошат електрична енергија.
  Апаратите за домакинство користи ги додека готвиш или переш садови или алишта.
  Додека се капеш, бојлерот икслучи го.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Кхалид Нушевиќ VII1
   Совети за штедење на електрична енергија:
   1.За едно капење во када се троши топла вода како за три туширања.
   2.Машината за перење најмногу троши на 95 ° С.
   3.Исклучете го бољерот кога го напуштате станот подолго од еден ден.
   4. Не ставајте топли јадења во фрижидерот.
   5. Изгасете го светлото во споредните простории.
   6.Намалете ја температурата на термостатот за греење кога одите на спиење или сте отсутни од домот.
   7.Не го оставајте мониторот или компјутерот на “stand by” или пуштени кога не се во употреба. Со самото тоа тие трошат енергија речиси исто како да ги работите.
   8.Еден од најголемите потрошувачи во домот е рерната. Вклучувајте ја само кога е неопходно. Значително помалку енергија ќе се потроши ако се користи ринглата а не рерната.
   9.Еден од најголемите потрошувачи во домот е рерната. Вклучувајте ја само кога е неопходно. Значително помалку енергија ќе се потроши ако се користи ринглата а не рерната.
   10.Системот за греење. Доколку системот за греење е опремен со термостат треба да биде поставен на околу 20 степени. Навечер доволно е да биде на околу 15 до 17 целзиусови степени со што би се генерирарала дополнителна заштеда. Така, на тој начин наутро за кратко време системот за греење би постигнал 20 степени.

   Delete
  2. Твојот коментар се наоѓа на погрешен пост

   Delete
 54. Леон Александров 7-мо еден
  Еве и јас да наведам неколку примери за штедење на енергија:
  -Koга ќе завршиме со користење на компјутер исклучете го
  -Да не го оставаш светлото уклучено додека е дење
  -Кога се капеш изгасни го бојлерот
  -Го си завршил со готвење исклучи го шпоретот

  ReplyDelete
  Replies
  1. Твојот коментар се наоѓа на погрешен пост

   Delete
  2. 1.ako vo sobata e dovolno toplo izgasija klimata ili greacot.

   jana.doneva VII1 odd

   Delete
 55. Системот за греење. Доколку системот за греење е опремен со термостат треба да биде поставен на околу 20 степени. Навечер доволно е да биде на околу 15 до 17 целзиусови степени со што би се генерирарала дополнителна заштеда. Така, на тој начин наутро за кратко време системот за греење би постигнал 20 степени.

  ReplyDelete